Wisselkoers Canadese Dollar berekenen:
Meer over Canadese Dollar
De Canadese dollar (CAD) is de valuta van Canada, een land dat zich in het werelddeel Noord-Amerika bevindt, maar zeker geen onderdeel is van Amerika. De valuta dient dan ook niet verward te worden met de Amerikaanse dollar (USD). Ondanks dat sommige mensen dit denken, zijn Canadese dollar en de Amerikaanse dollar niet meer aan elkaar gekoppeld sinds 1970. Wel is het zo dat Amerika het belangrijkste handelsland vormt voor Canada. Dit land voorziet namelijk in een groot deel van zowel de import als de export van Canada.
Koersen:
Canadese Dollar naar Euro
Euro naar Canadese Dollar
Vergelijken met Australische dollar
De grafiek van de wisselkoers van de Canadese dollar is, in elk geval over de laatste jaren, redelijk te vergelijken met de wisselkoers van de Australische dollar. De Australische dollar schommelt zo ongeveer tussen de 1,25 en 1,60 dollar op basis van een euro, terwijl de Canadese dollar schommelt tussen de 1,40 en 1,60 dollar op basis van een euro. Ook de wisselkoers van de Canadese dollar ten opzichte van de euro gedraagt zich redelijk turbulent. Vanaf het voorjaar van 2016 heeft de prijs van deze muntsoort ongeveer gelegen tussen 1,42 en 1,48 dollar, wat relatief stabiel is als je deze periode vergelijkt met voorgaande periodes.
De Canadese dollar
Officieel is de Canadese dollar in 1858 ingevoerd, maar enkele delen van het land hielden ondanks deze nationale munt toch nog heel lang hun eigen munteenheid aan. Pas in 1947 was het hele land verenigd door de Canadese dollar. In het begin was de Canadese dollar, net als de Amerikaanse dollar, gekoppeld aan de goudprijs. Deze koppeling werd in 1933 losgelaten, waarna de Canadese dollar wel nog gekoppeld bleef aan de Amerikaanse dollar. Sinds 1970 is ook van deze koppeling echter niet langer sprake en vaart de valuta volledig zijn eigen koers.
De ontwikkeling van de Canadese dollar
In de jaren negentig van de twintigste eeuw verloor de Canadese dollar behoorlijk aan waarde. Een van de belangrijkste redenen hiervoor was dat de vraag naar grondstoffen flink afnam, een van de belangrijkste exportproducten van het land. De Canadese dollar bleef lange tijd relatief laag in waarde, met een dieptepunt in januari 2002. In de loop van de jaren daarna steeg de waarde van de munt weer, voornamelijk door een stijging van de olieprijs. Deze stijging is vergelijkbaar met de stijging die de Amerikaanse dollar doormaakte in deze periode. Op dit moment is de Canadese dollar nog een stuk minder waard dan de Amerikaanse dollar. Waar je voor een euro over de laatste jaren gemiddeld zo’n 0,85 dollar krijgt in Amerikaanse dollars, ligt dit bedrag voor de Canadese dollar op zo’n 0,68 dollar. Waar de dollar na de waardestijging die sinds medio 2014 is ingezet redelijk hoog is gebleven in waarde, is de Canadese dollar, na ongeveer eenzelfde waardestijging te hebben doorgemaakt, toch weer aardig in waarde gedaald sinds medio 2015.