Wisselkoers Australische Dollar berekenen:

Meer over de Australische Dollar

De Australische dollar (AUD) is een geheel andere muntsoort dan de Amerikaanse dollar (USD). Vergis je hier dus niet in als je de naam dollar ziet, want beide hebben een geheel eigen wisselkoers ten opzichte van de euro. De Australische dollar wordt uitsluitend gebruikt als wettig betaalmiddel in Australië, Tuvalu, Nauru en Kiribati. Deze laatste drie landen zijn naburige eilanden in de Grote Oceaan. Munt- en briefgeld worden in Australië op bijna exact dezelfde wijze uitgegeven als in Europa. Je vindt er namelijk muntstukken van 5, 10, 20 en 50 cent en van 1 en 2 dollar. Briefgeld is te verkrijgen in 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Als je alles wilt weten van de wisselkoers van de Australische dollar, vooral ten opzichte van de euro, dan zit je op deze website helemaal goed.

Koersen:
Australische Dollar naar Euro
Euro naar Australische Dollar

Australische Dollar

Als je de grafiek van de wisselkoers van de Australische dollar ten opzichte van de euro bekijkt, dan zie je dat deze redelijk grimmig is, zelfs over een wat langere periode. Vergelijk de 4-jaren grafiek van de Australische dollar bijvoorbeeld maar eens met dezelfde grafiek van de Zwitserse Frank. Je zult een behoorlijk verschil zien tussen deze twee. Bij de Zwitserse Frank is bijvoorbeeld te zien dat een euro vanaf januari 2015 ineens behoorlijk minder opleverde in Zwitserse Frank dan voorheen. Daarvoor was de waarde redelijk stabiel, en daarna is de waarde opnieuw redelijk snel gestabiliseerd. Voor de plotselinge verandering is dan ook een duidelijke oorzaak aan te wijzen, namelijk het loslaten van de controle op de in- en verkoop van de munt door de Zwitserse Nationale Bank. Kijk je in de grafiek van de Australische dollar, dan zie je veel grotere pieken en dalen over dezelfde periode. De wisselkoers tussen de euro en deze munteenheid is dus veel minder stabiel en laat grotere waardestijgingen- en dalingen zien. Wel is duidelijk dat de hoeveelheid Australische dollar die je krijgt voor een euro vanaf ongeveer midden 2013 behoorlijk is vermeerderd.

Oorzaak waardevermindering Australische dollar

Een enkele duidelijke oorzaak is moeilijk aan te wijzen voor de waardevermindering van de Australische dollar sinds medio 2013. Verschillende economische zaken hebben hier waarschijnlijk een rol ingespeeld, zoals dat het slecht ging met verschillende sectoren, dat er zich verschillende renteverlagingen hadden voorgedaan, et cetera. Ondanks dat de Australische dollar de economische crisis sinds 2008 eigenlijk redelijk goed had doorstaan, ging de waarde van de munt in 2013 toch nog enigszins onderuit. Zoals gezegd zijn er meerdere factoren die hieraan kunnen hebben bijgedragen. Uiteindelijk gaat het erom of degenen die de valuta moeten kopen voldoende vertrouwen hebben in de economie van het land om ze inderdaad aan te schaffen. Is dit niet zo, dan is de vraag erg laag en daalt de valuta in waarde. Daalt de valuta in waarde en pikken andere handelaren de mineurstemming op, dan kan het gebeuren dat steeds meer mensen van hun Australische dollar af willen, waardoor de waardedaling alleen maar verder doorzet. De verandering in 2013 is een goed voorbeeld van zo’n fikse daling.

Wisselkoers en trends op dit gebied bekijken

Gelukkig hoef je niet alles van de complexe processen binnen de economie af te weten om te kunnen zien hoe het ervoor staat met de Australische dollar. Op deze website krijg je namelijk niet alleen constant de actuele wisselkoers te zien, waardoor je helemaal op de hoogte bent, je kunt ook de grafieken bekijken die de trends laten zien over langere periode. Zo kan zelfs een leek een goed overzicht krijgen van de ontwikkeling van de Australische dollar over de afgelopen periode en blijvend op de hoogte blijven van de allerlaatste wisselkoersen. De wisselkoersen zijn niet alleen handig voor degenen die serieus willen handelen met de Australische valuta. Ook als je Australische dollars wilt kopen of verkopen, bijvoorbeeld omdat je naar Australië op vakantie gaat of bent geweest, kan het handig zijn om de wisselkoersen in de gaten te houden, zodat je je geld op het juiste moment kunt inruilen.

Ga snel naar: