Won naar Euro wisselkoers

In het dagelijkse leven heb je soms meer met wisselkoersen te maken dan je nu misschien denkt. Behalve het feit dat je geld moet wisselen als je naar een niet-EU land op vakantie wilt gaan kan dit ook van invloed zijn op het koopgedrag van consumenten.

Tegenwoordig kopen we steeds meer dingen via buitenlandse webshops. Daarom is de waarde van onze euro in bijvoorbeeld de valuta van Korea, de Won, is wat je goed in de gaten moet houden. Daarom is het slim om wat meer over wisselkoersen te weten.

Wat is de wisselkoers?

De wisselkoers is in principe de prijs van een soort valuta maar wordt dan uitgedrukt in een ander soort valuta. Op valutamarkten worden er over de hele wereld allerlei soorten valuta verhandeld. Op deze markten komt de wisselkoers tot stand.

Deze financiële markten hanteren twee soorten verschillende koersen. Het gaat hierbij om een zwevende en een vaste wisselkoers. Voor de zwevende wisselkoers geldt dat er hierbij grote schommelingen op kunnen treden.

Dit komt omdat deze wisselkoers zonder ingrijpen van overheden plaatsvindt. Bij de zwevende wisselkoers geldt dat deze zich het beste lenen voor beleggingsdoeleinden. Hierbij valt dan wel meer rendement te halen, de risico’s zijn echter ook een stuk groter.

Wat de vaste wisselkoers betreft, deze staat wel onder het toezicht van de overheid. In de meeste gevallen wordt er hierbij een afspraak gemaakt wat betreft de bandbreedte van deze wisselkoers. Hiertussen kan de wisselkoers zich bewegen.

Zou het toch voorkomen dat een bepaalde soort valuta heel sterk in waarde stijgt of daalt, dan is het voor de overheid mogelijk om in te grijpen. Vervolgens zullen er dan nieuwe voorwaarden aan de wisselkoers worden gesteld.

Hoe wordt de wisselkoers bepaald?

Simpel gezegd wordt de wisselkoers bepaald door vraag en aanbod op een bepaald moment. Is er bijvoorbeeld vraag naar een bepaalde soort valuta zoals de Koreaanse Won, dan zal de waarde hiervan stijgen.

Dit zal weer als gevolg hebben dat de wisselkoers van de Won ten opzichte van andere valuta zoals bijvoorbeeld de Euro ook weer zal stijgen. Voor een groot deel wordt de vraag naar valuta door kapitaalstromen tussen bepaalde landen bepaald.

Ga je bijvoorbeeld vanuit Nederland geld investeren in Korea, dan zal de vraag naar de Koreaanse Won gaan stijgen. Dit geldt ook voor de wisselkoers van zowel de Won als de Euro. Dit wordt dus bepaald door vraag en aanbod.

Invloeden

Welke theoriëen en voorspellingen je ook zou gebruiken om te bepalen hoe een wisselkoers tot stand komt. Bijvoorbeeld door enkele psychologische factoren kunnen wisselkoersen al op korte termijn onstabiel worden. Ook omdat er op de internationale markt veel op koersveranderingen wordt gespeculeerd.

Zeker op de korte termijn zijn koersschommelingen heel lastig te voorspellen. Voor de langere termijn geldt dat er over het algemeen dat zowel de waarde van een bepaalde valuta als de wisselkoers meer geleidelijk zijn.

Zouden beleggers verwachten dat de rente in Europa zal stijgen, dan zal vanzelfsprekend ook de vraag naar Euro’s toenemen. Dit zorgt ervoor dat deze munt dus ook stijgt in waarde. Bij een rentedaling zal dit juist andersom zijn.

De Zuid-Koreaanse Won

Na de splitsing tussen Noord en Zuid-Korea werd de Zuid-Koreaanse Won ingevoerd.  De Bank van Joseon was de eerste bank die deze biljetten uitgaf. Vanaf het jaar 1950 heeft deze bank het beheer over de Won gekregen.

Door de Koreaanse Oorlog daalde de Won heel sterk in waarde. Hierom werd de munt door de hwam vervangen. Tot 1962 daalde ook deze munt weer sterk in waarde. Daarom werd in dat jaar toch de Won weer ingevoerd.

Deze keer werd de munt echter aan de Amerikaanse Dollar gekoppeld. Echter, na de Aziatische crisis in het jaar 1996 werd besloten om de Won weer los te koppelen van de Dollar. Dit zorgde ervoor dat de munt opnieuw in waarde daalde.

De Won is het officiële betaalmiddel van Zuid-Korea. Wil je in Zuid-Korea betalen dan doe je dat hier dus met de Won. Zelfs als je in Zuid-Korea bent en je gaat pinnen, dan zal je in plaats van Euro’s deze munt ontvangen.

In beide gevallen is het dus belangrijk om te weten wat de koers van de Won is. Dit zorgt ervoor dat je weet hoeveel een bepaald aantal Wons in Euro’s is. Net als bij andere valuta is ook de wisselkoers van de Zuid-Koreaanse Won veranderlijk.

Zuid-Koreaanse Won kopen

Zodra je dus Zuid-Koreaanse Won wilt gaan kopen is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn wat betreft de huidige wisselkoers. Hierdoor kan je precies uitrekenen hoeveel Won je krijgt voor elke euro.

Via internet kan je zelf heel eenvoudig tools vinden waarmee je heel eenvoudig het bedrag aan Koreaanse Won in Euro’s om kan rekenen. Hierbij wordt vaak de afkorting voor Koreaanse Won, KRW genoemd.

Ook voor de wisselkoers van de Zuid-Koreaanse Won geldt dat deze afhankelijk is van de twee verschillende munteenheden, bijvoorbeeld de Won en de Euro. Of je nou van Won naar Euro wilt omrekenen of andersom, in beide gevallen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele wisselkoers.

Of je nou bij een bank of een wisselkantoor Koreaanse Won wilt kopen, er zal altijd een bepaalde fee moeten worden afgedragen. Hoeveel dit precies is kan per bank of per organisatie verschillen. Dit komt omdat zowel de wisselkoers van de Euro als van de Won elke dag weer verandert.

Maak je gebruik van een internationale overboeking per bank, dan kan je dit bedrag zowel in Euro’s als in andere valuta overmaken. Wil je bijvoorbeeld een overboeking doen in Won in plaats van Euro’s dan is het belangrijk om de muntcode op je betalingsopdracht te vermelden.

In het geval van de Won is deze omschrijving dus de afkorting die hiervoor gebruikt wordt, KRW. Wil je dus iets kopen in Korea en dit bedrag betalen in Won, dan is dit in de meeste gevallen het voordeligst.

Over het algemeen zullen de banken de betalingen doen in de door jouw opgegeven valuta. Een uitzondering hierop kan zijn dat de bank in het buitenland deze door jou gekozen muntsoort niet wil accepteren.

Ga snel naar: